Mai sociabil, mai clar în rostirea cuvintelor și mai ambițios în a învăța să mănânce de sine stătător

Mai sociabil, mai clar în rostirea cuvintelor și mai ambițios în a învăța să mănânce de sine stătător

Mai sociabil, mai clar în rostirea cuvintelor și mai ambițios în a învăța să mănânce de sine stătător – acestea sunt câteva dintre succesele atinse de Gheorghe, la șase luni de când a început să beneficieze de serviciile ,,Echipă Mobilă” pentru copiii cu dizabilități din mun. Chișinău.

Gheorghe, ori Gheorghiță, cum îl dezmiardă mama, are 13 ani. Familia susține că băiatul a venit pe lume fără a manifesta probleme de sănătate, după o sarcină fără patologii. Din spusele medicilor, a doua zi după naștere, copilul ar fi suferit un accident vascular cerebral ischemic. Acum, fișa medicală a lui Gheorghiță arată mai multe maladii, inclusiv autism.

,,Gheorghiță are nevoie constantă de ajutor. Dacă locurile din casă îi sunt deja cunoscute, atunci în exterior, când mergem afară, situația devine mult mai complicată. El se orientează foarte greu în spațiu. Zilnic este ajutat de mine, fără sprijin nu se descurcă”, ne explică mama băiatului, Lina.

De ani buni, zi de zi, băiatul primește tratament anticonvulsivant. Mama susține că medicamentele nu sunt compensate și nici nu s-ar găsi în farmaciile din Republica Moldova. De asemenea, fac constant proceduri speciale, întrucât există riscul ca unii stimulenți să îi afecteze creierul și să îi provoace convulsii.

Deși Gheorghiță intră mai greu în contact cu tot ce este nou, specialiștii de la ,,Echipă Mobilă” au întins din start punți prietenoase între ei și băiat. Așadar, relația specialist-beneficiar a dat roade foarte repede.

,,Logopedul face masaj facial, procedură care îi relaxează mușchii. Datorită masajului copilul a început să pronunțe mai multe cuvinte. Progrese sunt și la rostirea consoanelor. Mai mult ca atât, Gheorghiță nu putea să scoată nici măcar limba afară. Cu ajutorul specialiștilor de la ,,Echipă Mobilă”, acum îi reușește. De la includerea în serviciul social a devenit mult mai sociabil și mai atent”, povestește mama.

Băiatul poate cu greu să apuce, să strângă sau să țină obiecte în mână, astfel că angajații echipei pun accent inclusiv pe corectarea acestor deficiențe.

,,Specialiștii sunt foarte atenți la compartimentele în care îi rog să intervină. Se lucrează la tot ce înseamnă motricitate fină, la procesul de luare a mesei de sine stătător. La toate avem succese îmbucurătoare. Consider că un real progres ar fi ca Gheorghiță să folosească baia. Specialiștii echipei mi-au venit în întâmpinare și aplică anumite metode, fără a-l stresa sau obosi. Psihologul depune un efort extraordinar”, mai apreciază mama băiatului.

Serviciile „Echipei Mobile”, care îl ajută pe Gheorghiță și pe alți circa 50 de copii din municipiul Chișinău, au fost extinse și îmbunătățite pe parcursul anului 2022, datorită proiectului „Extinderea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități din municipiul Chișinău” implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, finanțat din resursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, cofinanțat de Guvernul Elveției, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.

Acesta este unul dintre cele 40 de servicii sociale create sau extinse în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”.

 

Partajează