,,Am observat rezultate după primele ședințe cu Echipa Mobilă”

,,Am observat rezultate după primele ședințe cu Echipa Mobilă”

Sebastian ne-a întâmpinat chiar din pragul casei, iar Sofia, ajutată de bunica, și-a făcut apariția la scurt timp. Așa i-am cunoscut, într-o zi scăldată de soare primăvăratic, pe gemenii familiei. El – isteț și curios, iar ea – cumpătată și implicată în tot ce-i arătau specialiștii de la ,,Echipă Mobilă”.

Gemenii Sofia și Sebastian au șapte ani și au fost diagnosticați cu paralizie cerebrală. Asta le generează probleme de ordin locomotor, dificultăți în vorbire și concentrare. Mama lor, Iulia, ne-a explicat că gemenii s-au născut sănătoși. Ea afirmă că schimbările în starea de sănătate ar fi apărut la patru luni de la naștere, în urma administrării unui preparat medicamentos.

,,Întrucât copiii s-au născut prematur, au primit preparatul la câteva luni de la naștere, după ce au mai adăugat kilograme. Imediat au apărut primele efecte negative. S-a schimbat culoarea tenului, au devenit agresivi, agitați, nu recunoșteau membrii familiei, plângeau mereu. Din copii fără probleme s-au transformat în copii pe care nu-i puteam liniști”, spune Iulia.

Ea susține că diagnosticul de paralizie cerebrală a fost pus abia la un an și opt luni, după ce în timpul nenumăratelor controale medicale i se dădeau asigurări că micuții își vor reveni. 

,,Ulterior, copiii au avut două intervenții chirurgicale. Prin metode speciale a fost tăiat mușchiul spastic. Acum urmăm tratamente neurologice, stimulări de creier, vitamine, antidepresante. Sebi este isteț în casă, în anturajul lui. Dacă iese afară, în locuri noi, este foarte precaut. Îi este frică de borduri mai înalte, drumuri în pantă. Sofi are frica de a merge singură. Avem însă progrese, poate deja merge cu ajutorul unei persoane terțe”, a explicat mama.

 

Cheltuieli, cheltuieli…

Timp de aproape șapte ani, părinții sunt într-un continuu maraton de reabilitare a gemenilor. Cheltuielile sunt exorbitante. Iulia ne-a explicat că doar jumătate de oră de terapie cu cai, necesară copiilor, costă 300 de lei. Astfel, săptămânal, pentru procedură cheltuiește 1 200 de lei. Aproape în fiecare seară fac kinetoterapie, pentru care plătește alți 600 de lei. Înotul e la fel de util copiilor, iar pentru 50 de ședințe, pentru gemeni, plătește un total de 2 600 de lei. Vizita lunară la medicul neurolog o costă 750 de lei. Recent, pentru tratamentul prescris de specialist a plătit alți 2 500 de lei. 

 

Echipa mobilă – gură de aer pentru bugetul familiei

Săptămânal, gemenii sunt vizitați de specialiștii de la ,,Echipă Mobilă”. Serviciul este destinat copiilor cu dizabilități din municipiul Chișinău. Din echipă face parte un psiholog, logoped, asistent social și un kinetoterapeut. Iulia ne-a mărturisit că serviciile prestate absolut gratuit o scutesc de mai multe cheltuieli. 

,,Avem rezultate bune cu logopedul, mai ales Sofia. Ea avea inițiat mușchiul facial foarte încordat. Acum vorbește mai liber. Inițial întindea cuvintele în timp ce le rostea, acum se exprimă mai bine. Am început să observăm rezultate bune chiar din primele săptămâni după includerea în serviciu. Sofia beneficiază de masaj facial, ulterior se fac proceduri cu ajutorul unui aparat cu vibrații. Cu Sebi se intervine pentru maximizarea puterii de concentrare. Specialiștii echipei vin cu un complex divers de metode”, a mai explicat Iulia.

Progresele înregistrate de gemeni sunt promițătoare, apreciază și managera serviciului ,,Echipă Mobilă”, Galina Golovatic: ,,Sebastian poate pronunța deja litera ,,R”. Pe lângă asta, a dezvoltat abilități de răbdare și voință. Mai exact, reușește să stea la masă timp de circa șapte minute, în poziția elevului și poate îndeplini activități din trei pași.” 

Specialista a descris și evoluția Sofiei de la includerea în serviciu: ,,Sofia vorbește mai clar. Ea comunică mai liber cu persoanele din afara familiei, participă cu implicare la activități și chiar încearcă să mănânce singură”. 

Pe parcursul anului 2022, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova a extins serviciul ,,Echipă Mobilă” destinat copiilor cu dizabilități din mun. Chișinău. Mai exact, au fost pregătiți specialiștii serviciului. Aceștia au luat parte la instruiri teoretice și practice. În același timp, au fost procurate materialele didactice și echipamentele necesare. La fel, a fost achiziționat un automobil nou pentru specialiștii echipei pentru ca să se poată deplasa la domiciliul familiilor cărora le acordă servicii. În cadrul proiectului a fost elaborată harta digitală a serviciilor sociale, care cumulează centrele de asistență socială din municipiu; și s-a semnat acordul de colaborare cu Primăria municipiului Chișinău pe segmentul de dezvoltare a serviciului. Proiectul „Extinderea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități din municipiul Chișinău” este implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, finanțat din resursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.

 

Partajează