În urma ședințelor cu specialiștii, Delia a început să se deplaseze cu premergătorul
Delia este o adolescentă pasionată de muzică, citit și glume bune. Recent a împlinit 18 ani, însă până a atinge pragul de vârstă, a beneficiat de asistență în cadrul serviciului social ,,Echipă Mobilă” pentru copiii cu dizabilități din mun. Chișinău. Pe când avea un an, ea a fost diagnosticată cu o maladie neurologică, fiind acum încadrată în categoria persoanelor cu un grad de dizabilitate sever.
Mama ei, Diana, ne-a spus că ar vrea să-și vadă fiica ducând o viață normală, să fie capabilă să-și poarte singură de grijă. Maladia îi afectează fetei activitatea mușchilor, capacitatea de a se deplasa și a-și ține echilibrul. Pentru ca Delia să dobândească abilitățile necesare rutinei cotidiene, specialiștii serviciului social ,,Echipă Mobilă” i-au întocmit un plan individual de activități. Săptămânal, adolescenta a făcut proceduri cu psihologul și kinetoterapeutul.
,,Delia are nevoie constantă de un asistent. Îi este dificil să-și pună mâncarea pe masa, să meargă la baie sau chiar să-și ia haina din dulap. Pot spune cu siguranță că fiica mea a dobândit o mai mare autonomie personală decât până la încadrarea în serviciu. O văd mai asumată, mai sigură pe ea. Totodată, își stăpânește mai bine emoțiile”, spune mama.
Vindecare prin mișcare, asta a făcut kinetoterapeutul timp de mai bine de jumătate de an. Specialistul a valorificat punctele forte ale Deliei și a minimizat tensiunea din zonele sensibile.
,,Kinentoterapeutul i-a dezvoltat abilitățile locomotorii, a făcut gimnastică și a corectat, în măsura posibilităților, poziția spatelui și a gâtului. Ulterior, în spațiul casei, Delia a început să se deplaseze cu premergătorul. De cealaltă parte, cu psihologul, prin metode aplicative, s-a intervenit la dezvoltarea preciziei, răbdării, creației. Anume în urma acestor ședințe, casa ne-a fost decorată cu o mulțime de coșulețe din hârtie, precum și alte lucruri executate manual”, adaugă Diana.
Tot psihologul echipei a reușit să-i explice într-o manieră clară, pe înțelesul ei, noțiunea de timp. Astfel Delia a dobândit abilități de orientare: ,,O realizare enormă este faptul că Delia percepe mai bine ce înseamnă minutul, ora, ziua. Ea își formulează chiar și gândurile mai coerent, formulează corect propozițiile”, ne-au spus membrii familiei.
Pe parcursul anului 2022, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) a extins serviciul ,,Echipă Mobilă” destinat copiilor cu dizabilități din mun. Chișinău. Proiectul „Extinderea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități din municipiul Chișinău” este implementat de AOPD, finanțat din resursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, cofinanțat de Guvernul Elveției, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.