Aplicarea online pentru programul FLEX 2022-2023 este deschisă! Elevii cu dizabilități, eligibili să participe la program

Aplicarea online pentru programul FLEX 2022-2023 este deschisă! Elevii cu dizabilități, eligibili să participe la program

Filiala Consiliilor Americane pentru Învățământ Internațional anunță desfășurarea programului de schimb academic FLEX ediția 2022-2023 și pentru tinerii cu dizabilități din Republica Moldova. 

Inițiat în 1993, FLEX este un program al Departamentului de Stat al SUA cu finanțare oferită de Guvernul SUA, administrat de Consiliile Americane cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova. Programul este petrecut în bază de concurs deschis gratuit.

Pentru participare sunt invitați elevii:

  • claselor a 8-a, a 9-a, a 10-a, a 11-a și a 12-a
  • născuți în perioada 15 februarie 2004 și 15 iulie 2007;
  • care nu s-au aflat în SUA pe o perioadă mai mare de 3 luni în ultimii 5 ani;
  • care nu au avut impedimente la obținerea vizei SUA;
  • care dețin cetățenia Republicii Moldova.

Solicitanții eligibili pot aplica aici: www.discoverflex.org/apply

Șederea în SUA le va oferi participanților oportunitatea unui schimb cultural extraordinar, care prevede comunicarea cu colegii americani, activități școlare și extrașcolare, participarea la diverse evenimente locale organizate de școala sau de orașul în care vor locui.

Dacă aveți întrebări despre program, vă rugăm să contactați:

Programul FLEX se angajează să ofere tuturor studenților eligibili posibilitatea de a participa. Aceasta include și studenții cu dizabilități. De la fondarea programului în 1993, peste 370 de studenți cu dizabilități vizuale, auditive, motorii și alte dizabilități au devenit participanți ai programului FLEX.

Informație_Rom_FLEX_2022-23

Toți participanții la programul FLEX au frumoasa ocazie să dobândească o mai bună înțelegere a altor culturi, să își sporească abilitățile și stima de sine, să dobândească noi abilități lingvistice, să își extindă oportunitățile de carieră și multe altele. Studiile peste hotarele țării pot fi o experiență care vor schimba complet viața și o poartă spre a deveni independent și mai predispus de a înfrunta obstacolele și provocările zilnice.

FLEX nu discriminează pe criteriu de capacități fizice. Atâta timp cât un solicitant are vârsta, clasa și cerințele de cetățenie eligibile pentru participare, acesta poate aplica la program. FLEX poate găzdui solicitanții cu o gamă largă de dizabilități. Materialele de testare sunt disponibile într-o varietate de formate care permit testarea oricui.

Programul MIUSA

Studenții cu dizabilități care devin finaliști ai programului FLEX participă la un atelier de competentă a independenței cu durata de o săptămână la Eugene, statul Oregon, la mijlocul lunii august, înainte de a călători în comunitățile lor gazdă din SUA. Atelierul Eugene este organizat de Mobility International, SUA (MIUSA, www.miusa.org), o organizație pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din SUA. Atelierul MIUSA va include:

  • Sesiuni interactive despre viața în SUA pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv drepturi și oportunități în educație și activități comunitare;
  • Activități de formare a abilităților de leadership, de lucru în echipă și de rezolvare a problemelor;
  • Planificarea acțiunilor pentru realizarea obiectivelor pe termen scurt și lung pentru anul academic FLEX 2022-2023.

Nu prea mulți studenți cu dizabilități sunt acceptați în FLEX. De ce ar trebui să încerc ?

FLEX acceptă atâți studenți cu dizabilități câți și fără dizabilități, proporțional numărului de solicitanți. Nu este niciodată ușor să încercați ceva nou, mai ales ceva atât de diferit, departe de familie și prieteni. Acest lucru poate fi și mai greu dacă nu sunteți încrezători în abilitățile lingvistice și abilitatea de a face unele lucruri independent. Pe baza experiențelor absolvenților, merită să profitați de această șansă și cel puțin să încercați. Beneficiile sunt nesfârșite, chiar dacă primul pas este cel mai greu.

Ce se întâmplă dacă engleza mea nu este suficient de puternică

Dacă sunteți acceptat la FLEX, iar abilitățile dvs. de engleză sunt încă în curs de dezvoltare, veți avea două oportunități care vă vor ajuta:

  • S-ar putea să fiți desemnat să participați la atelierul American Councils ’English, organizat la Chișinău, Moldova în iulie 2022.
  • Veți fi, de asemenea, desemnat ca student FLEX la un program lingvistic, ceea ce înseamnă că organizația dvs. de plasament va oferi cel puțin 14 zile de studiu concentrat de limbă engleză, în SUA, înainte de începerea școlii.

Dacă voi avea nevoie de îngrijire medicală în SUA, cine va plăti pentru asta ?

Programul FLEX oferă tuturor finaliștilor asigurare medicală, care acoperă urgențele medicale. În plus, programul are fonduri suplimentare disponibile pentru fiecare student cu dizabilități. Cu toate acestea, FLEX nu este un program de tratament medical și nu prevede consultații, tratamente sau intervenții chirurgicale.

Am nevoie de acomodări speciale pentru a susține testele la școală. Poate FLEX să mă ajute?

Toți studenții care aplică la programul FLEX, indiferent de abilitatea fizică sau dizabilitate, trec prin același proces de testare. Cu toate acestea, sunt disponibile teste adaptate (Braille, mărită etc.) și pot fi folosite pentru a permite testarea oricui. Atâta timp cât un candidat este capabil să comunice în limba engleză (vorbit, scris etc.), FLEX este capabil să le acomodeze. Nu ezitați să contactați biroul local FLEX pentru a obține mai multe detalii despre modul în care puteți fi cazat.

Partajează