Tinerii antreprenori în vizită la cei cu experiență

Tinerii antreprenori în vizită la cei cu experiență

Amenajarea unei grădini în care se cultivă ecologic legume, a unui atelier de tâmplărie, a unei prisăci, dar și a unui serviciu de catering – acestea au fost punctele incluse în vizita de studiu, la care au luat parte cinci tineri NEET cu dizabilități, beneficiari ai proiectului ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități”.               

Echipa Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități (AOPD) a organizat o vizită de studiu pentru tinerii care au inițiat afaceri de familie, cu suportul financiar oferit în cadrul proiectului. Este vorba de Tamara Andrieș – care a pornit creșterea legumelor în seră, Nicolae Golovatîi – a deschis o fermă de prepelițe, iar Mihai Istrati, Andrei Jeleascov, și Nicolae Cneazev – câte o crescătorie de iepuri. Tinerii, alături de însoțitorii lor, care sunt și persoanele de sprijin în gestionarea micii afaceri, au făcut schimb de bune practici cu alți antreprenori experimentați.

Prima oprire a fost la soții Mariana Șeremet și Maxim Visileac din Cigîrleni, raionul Ialoveni. Cei doi le-au făcut turul gospodăriei. Maxim le-a vorbit despre pasiunea de a șlefui lemnul și de a da contur unor obiecte de mobilier, ori chiar de a le restaura pe altele vechi. De cealaltă parte, Mariana le-a descris și arătat conceptul unei altfel de agriculturi – cea ecologică. Le-a povestit despre cum își crește plantele în așa mod încât bolile de sezon să le ocolească, dar totodată să obțină roadă bio.

La Cărbuna, localitate din același raion, oaspeții au făcut cunoștință cu albinele din prisaca lui Alexandru Socolov. Proprietarul, un tânăr cu ambiții, le-a împărtășit din provocările întâlnite în faza de început a afacerii și le-a oferit sfaturi pentru depășirea greutăților. Alexandru le-a transmis oaspeților atât informație prețioasă, cât și miere aromată.

Oprirea finală a fost la întreprinderea socială „Floare de cireş”,  fondată de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”. Acolo, reprezentanții asociației, Sergiu Gurău și Galina Spinenco și membrii echipei AOPD, au purtat discuții cu tinerii. Dialogul comun a avut ca scop setarea corectă a obiectivelor, a planurilor de viitor pentru dezvoltarea afacerii de familie și a potențialelor căi de comercializare a produselor.

Nicolai Cneazev, beneficiar de grant: ,,Mi-a plăcut mult vizita de studiu. Chiar am făcut schimb de contacte cu Maxim Visileac. Vreau să aflu mai multe din experiența lui, dar mai ales despre modul de construire a unui uscător pentru fructe, despre care ne-a povestit.”

Andrei Jeleascov, beneficiar de grant: ,,Mă bucur că am avut posibilitatea să-i cunosc personal și pe ceilalți colegi cu care sunt în proiect. Pe lângă dragostea de a crește iepuri, îmi place mult natura, copacii, chiar și albinele. Am analizat toate afacerile pe care le-am vizitat.”

Alina Prodan, manageră proiect: ,,Astfel de activități sunt foarte importante pentru tinerii NEET cu dizabilități, pe lângă faptul că le oferă posibilitatea de socializare și interacțiune, îi încurajează și motivează să dezvolte visele și planurile pe care le au. Este prioritar pentru noi să le oferim astfel de oportunități de interacțiune și schimb de bune practici, care să contribuie nemijlocit la dezvoltarea lor personală și  la sporirea calității vieții în general.

Proiectul ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europeana și administrat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Partajează