STUDIU: nevoile de safeguarding în organizațiile care lucrează cu refugiații cu dizabilități

STUDIU: nevoile de safeguarding în organizațiile care lucrează cu refugiații cu dizabilități

Riscurile în procesul de garantare a siguranței (safeguarding) refugiaților cu dizabilități sunt mari, mai ales în condițiile în care aceștia au posibilități reduse de raportare a abuzurilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Solid Change, în cadrul proiectului Safeguarding Hub pentru Europa de Est (Moldova). Informația a fost prezentată la evenimentul de lansare a hub-ului, la care a participat și directoarea executivă a Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova, Galina Climov.

 

Riscuri de siguranță legate de transport, cazare, acces la tratament, terapie, sau informație sunt printre cele mai mari impedimente cu care se pot confrunta refugiații cu dizabilități. Constatarea a fost în studiul ,,Cartografierea și evaluarea nevoilor de safeguarding în organizațiile care lucrează cu refugiații cu dizabilități”.  Realizatorii acestuia au intervievat în acest sens reprezentanții a 20 de organizații pentru persoanele cu dizabilități, autorități locale și naționale, coaliții și OSC-uri din Republica Moldova. 

Galina Climov, directoarea executivă a AOPD: „În procesul de acordare a suportului persoanelor cu dizabilități refugiate din Ucraina, în care s-au implicat organizațiile societății civile și reprezentanți ai autorităților, nu a fost spațiu pentru ezitare și timp pentru pregătire. Activiștii încadrați în activitățile de voluntariat s-au confruntat cu multe provocări, au primit lecții de viață și au învățat totul din mers. Totuși, războiul din țara vecină nu contenește. Tot mai frecvent constatăm necesitatea unor competențe în diminuarea riscurilor pentru siguranța persoanelor refugiate. În același timp, avem nevoie de mecanisme care să garanteze siguranța la toate etapele de suport a persoanelor refugiate, precum și a celor care le oferă asistență.”

Conform informațiilor, la etapa actuală nicio plângere de încălcare a siguranței refugiaților cu dizabilități nu a fost înregistrată. 

Angela Cara, reprezentanta Safeguarding Hub pentru Europa de Est (Moldova), a declarat că: ,,Facem concluzia, fie populația nu este sensibilizată în acest sens, fie nu se cunosc necesitățile și metodele de raportare. Raportarea și investigarea plângerilor sunt priorități care nu funcționează bine în Republica Moldova. Ne propunem să intervenim pe acest subiect în cadrul Safeguarding Hub pentru Europa de Est (Moldova).”

De cealaltă parte, același studiu arată că angajații și voluntarii care lucrează cu refugiații cu dizabilități au o pregătire insuficientă în safeguarding. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați au declarat că nu au fost niciodată implicați într-un curs de safeguarding. 

Raluca Slămnescu Verweijen, consultantă Solid Change, a precizat referitor la studiu: ,,Nu am folosit măsurări cantitative. Observațiile noastre nu pot fi extrapolate la întreaga situație a persoanelor cu dizabilități sau la toate organizațiile din Republica Moldova care lucrează cu aceste persoane. Ne-am uitat tot ce s-a publicat pe acest subiect, ne-am uitat pe rapoartele internațional. Am aplicat și chestionare pentru colectarea informațiilor.” 

În urma constatărilor, autorii studiului au venit și cu recomandări pentru activitatea HUB-ului lansat în Republica Moldova:

  • informarea persoanelor cu dizabilități într-un limbaj accesibil, inclusiv asupra drepturilor lor și a metodelor de raportare a abuzurilor;
  • sprijin practic în aplicarea măsurilor de safeguarding pentru angajații și voluntarii care lucrează cu persoanele cu dizabilități;
  • furnizarea de informații practice și modele ușor de citit, adaptate legislației din Republica Moldova; 
  • acces la cursuri de safeguarding, mentorat și sprijin peer-to-peer pentru persoanele cu dizabilități și organizațiile de profil;
  • accesul la granturi care să acopere costurile salariale pentru un specialist care să dezvolte și să implementeze politici de safeguarding;
  • traducerea în limbajul semnelor a cursurilor online și materialelor video pe RSH;
  • formarea unui grup de mentori pentru susținerea OPD și OfPD.

La final de eveniment, participanții au purtat discuții privind constatările studiului și au propus subiecte pentru seminarii, newslettere și podcasturi, care urmează a fi organizate în cadrul HUB-ului  la capitolul de safeguarding. 

 

Partajează