Schimb de bune practici în gestionarea crizei refugiaților cu dizabilități
Organizațiile Persoanelor cu Dizabilități din Republica Moldova, partenere ale Forumului European pentru Dizabilitate (EDF) în procesul de sprijinire a refugiaților cu dizabilități, au împărtășit din experiența, rezultatele și bunele practici dobândite de la izbucnirea războiului în Ucraina și a crizei umanitare. Discuția a avut loc în cadrul unei ședințe online, la nivel regional, la care au participat reprezentanții partenerilor EDF din România, Ucraina și Slovacia.
Galina Climov, directoarea AOPD, a enumerat pilonii pe care s-a axat Alianța în cadrul Proiectului „Solidaritatea persoanelor cu dizabilități: Mobilizarea OPD-urilor din Moldova și a refugiaților ucraineni cu dizabilități pentru a consolida incluziunea refugiaților cu dizabilități în răspunsul la criza refugiaților” implementat în perioada august – decembrie 2022, cu suportul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și al Fundației Christian Blind Mission (CBM):
- A fost dezvoltată o platformă de suport și informare pentru persoanele refugiate cu dizabilități din regiunile Chișinău, Strășeni și Fălești. În cadrul platformei a fost asigurată comunicarea și informarea persoanelor refugiate cu dizabilități și familiilor lor privind întregul spectru de asistență oferit pe teritoriul țării. Pentru o mai bună incluziune și adaptare în țară, Platforma a inclus persoanele cu dizabilități din Moldova. Totodată, membrii Platformei au identificat problemele cu care se confruntă refugiații cu dizabilități, iar ulterior, am intervenit prin acțiuni de advocacy, pentru a îmbunătăți asigurarea drepturilor acestora conform Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Platforma a unit 36 de persoane cu dizabilități din Republica Moldova și refugiați cu dizabilități din Ucraina.
- Au fost capacitate și consolidate eforturile noilor organizații pentru persoanele cu dizabilități, în vederea acordării suportului refugiaților cu dizabilități din Ucraina. Organizațiile implicate au coordonat activități de socializare, vizite la obiective culturale și istorice din țară. În cadrul activităților de socializare au participat 67 persoane.
- Au fost organizate ateliere de instruire și informare cu organizațiile membre AOPD, cu reprezentanții autorităților locale privind evaluarea necesităților de suport ale persoanelor cu dizabilități. În același timp, au fost colectate date prin aplicarea întrebărilor Grupului Washington și s-a cooperat cu organizațiile și instituțiile implicate în implementarea programelor de suport umanitar. Toate aceste au contribuit la consolidarea mecanismului de identificare, colectare și referire a datelor privind suportul refugiaților cu dizabilități.
Galina Climov, directoarea AOPD: ,,Din primele zile de la izbucnirea crizei umanitare, AOPD a fost cea care a consolidat organizațiile membre în acțiuni de pledoarie. AOPD a făcut auzită vocea organizațiilor membre care din primele zile au identificat resurse financiare, așa încât refugiații cu dizabilități ajunși în RM să poată fi sprijiniți din toate punctele de vedere.”
În cadrul ședinței, împreună cu AOPD, responsabilii Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociației Surzilor din Republica Moldova (ASRM) și Asociației MOTIVAȚIE din Moldova, la fel și-au prezentat contribuția în gestionarea crizei refugiaților cu dizabilități.
Potrivit datelor oficiale, din cei aproape o sută de mii de ucraineni pentru care Republica Moldova a devenit a doua casă, circa 7% sunt cu dizabilități.