Propuneri la la Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la planurile de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2022-2023

Propuneri la la Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la planurile de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2022-2023

Ministerul Educației și Cercetării a publicat, în data de 20 mai, anunțul privind consultarea publică a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la planurile (comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2022-2023. Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova (AOPD), Platformă activă în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a analizat documentul și a înaintat mai multe propuneri de completare.

Astfel, s-a recomandat extinderea numărului meseriilor/profesiilor Nomenclatorului domeniilor de formare profesională și Nomenclatorului domeniilor de formare profesională, al specialităților şi calificărilor, în clasele de meserii din instituțiile de învățământ special şi în cadrul învățământului profesional tehnic, cu următoarele specialități pentru persoanele cu dizabilități de auz: zidari; tencuitori; lucrători pe mașini tehnice; frizeri; bărbieri; manichiuristă; pedichiuristă; arhivari, etc.

Cu privire la calitatea învățământului, pentru progresul cunoștințelor a persoanelor cu deficiențe de auz, este obligatoriu a se folosi limbajul semnelor în procesul de instruire, în conformitate cu prevederile articolului 32 al Legii nr. 60 / 2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Avizul de poziție poate fi accesat AICI.

Activitatea de monitorizare a cadrului legal și de politici și elaborarea amendamentelor face parte din proiectul „Parteneriate locale și implicare națională pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități”, implementat de AOPD în cadrul programului „Cetățeni activi, comunități prospere – faza II”, cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia.

Partajează