Peste 130 de specialiști și-au consolidat competențele pentru o asistență mai incluzivă a persoanelor cu dizabilități, victime ale violenței

Peste 130 de specialiști și-au consolidat competențele pentru o asistență mai incluzivă a persoanelor cu dizabilități, victime ale violenței

În perioada 13 februarie – 6 martie 2025, peste 130 de angajați din diverse servicii sociale din Republica Moldova și-au consolidat competențele pentru a oferi o asistență mai incluzivă și specializată persoanelor cu dizabilități, victime ale violenței. Printre participanți s-au numărat șefi de servicii, psihologi, asistenți sociali, pedagogi sociali și asistenți medicali din centre de zi, centre maternale și servicii de asistență și reabilitare.

Atelierele teoretic-practice au vizat îmbunătățirea capacității specialiștilor de a evalua gradul de accesibilitate al serviciilor sociale, aplicarea unei abordări bazate pe drepturi în evaluarea nevoilor beneficiarilor și elaborarea planurilor individualizate de asistență. De asemenea, participanții au schimbat bune practici, au analizat studii de caz și au identificat soluții pentru îmbunătățirea mecanismelor de referire și protecție a persoanelor vulnerabile.

Atelierul mi-a oferit instrumente concrete pentru a sprijini mai eficient persoanele cu dizabilități aflate în situații de risc. Am învățat cum să construim planuri individualizate de intervenție și să ne asigurăm că serviciile pe care le oferim sunt accesibile tuturor. Consider că acest tip de formare ar trebui să fie o practică constantă pentru toți specialiștii din domeniu”, a declarat una dintre participante la instruire.

Galina Climov, directoarea executivă AOPD, a subliniat importanța acestor formări: „Creșterea calității serviciilor sociale este esențială pentru o protecție reală a celor mai vulnerabili membri ai societății. Prin aceste ateliere, ne asigurăm că specialiștii din domeniu sunt pregătiți să răspundă mai bine nevoilor beneficiarilor și să promoveze un mediu mai incluziv și sigur.”

Proiectul a fost implementat de AOPD în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație din Republica Moldova și finanțarea Guvernului Regatului Unit. Această inițiativă face parte din Planul de acțiuni AOPD 2025 și contribuie la creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova.

Partajează