Organizațiile pentru Persoane cu Dizabilități – front comun în criza refugiaților din Ucraina
Criza refugiaților din Ucraina este și despre persoanele cu nevoi speciale. Din cei aproape o sută de mii de ucraineni pentru care Republica Moldova a devenit a doua casă, circa 7% sunt cu dizabilități. Dificultățile cu care se întâlnesc odată ce au trecut granița, necesitățile stringente, contribuția Organizației pentru Persoane cu Dizabilități în gestionarea situației, dar și modul în care ar mai putea să se implice au fost subiectele abordate în cadrul unui eveniment public cu genericul ,,Dizabilitate: Solidaritate. Mobilizarea OPD-urilor din Moldova pentru a consolida incluziunea refugiaților cu dizabilități din Ucraina”.
Valentina Nedorezona este refugiată din Belaia Țerkovi, o localitate de lângă Kiev, Ucraina. În luna octombrie a anului trecut, după ce situația din regiunea în care locuia s-a înrăutățit, și-a luat bilet spre Republica Moldova. Ajunsă la graniță, femeia care este surdo-mută, a întâmpinat o serie de dificultăți.
Valentina Nedorezona, refugiată din Ucraina: ,,La trecerea frontierei era dificil să comunic, din cauza faptului că vameșii de acolo nu aveau un interpret pentru limbajul semnelor, mi-a fost dificilă comunicarea cu ei.”
Valentina consideră că acest aspect ar trebui luat în considerare de autoritățile din Republica Moldova, dar și de cele din Ucraina. Ajunsă la noi în țară, a apelat la ajutorul celor de la Asociația Surzilor. Responsabilii de acolo i-au pus la dispoziție o cameră de cămin în care să-și poată duce traiul, dar și posibilitatea de a participa la activitățile pentru beneficiarii organizației.
Valentina Nedorezona, refugiată din Ucraina: ,,Mulțumesc pentru serviciile de interpret oferite de Asociația Surzilor, pentru ajutorul primit sub formă de produse alimentare și bani. Sub cerul Moldovei să simt în siguranță și aș vrea să rămân aici până la încheierea războiului.”
În luna martie 2022, imediat ce casa i-a fost bombardată, Marina Gagarina, originară din Nikolaev, și-a luat cei doi copii cu dizabilități și s-a adăpostit în Republica Moldova.
Marina Gagarina, refugiată din Ucraina: ,,Am ajuns în Moldova fără scaun cu rotile, copii îi ducem în brațe, deși au 14 și 22 de ani, aceștia nu se pot deplasa. Pentru ei am nevoie constantă de scutece, iar asociațiile la care am apelat mi-au oferit stocurile necesare. Ulterior, unul dintre copii cu dizabilități a fost internat în secția de reanimare. Am primit tratament gratuit, transfuzie de sânge și plasmă. Nouă, celor care avem la întreținere persoane cu nevoi speciale, ne este foarte complicat în calitate de refugiați.”
Istorii similare cu cea a Marinei și Valentinei au peste 7% din cei circa 90 de mii de ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, toți cu nevoi speciale. Necesitățile zilnice ale acestora, procesul de integrare într-o țară străină, dar și importanța incluziunii refugiaților cu dizabilități pentru gestionare eficientă a crizei refugiaților a fost subiectul evenimentului cu genericul „Dizabilitate: Solidaritate. Mobilizarea OPD-urilor din Moldova pentru a consolida incluziunea refugiaților cu dizabilități din Ucraina”, organizat la 31 ianuarie. Obiectivul programului demarat în acest scop este de a fortifica răspunsul autorităților și a altor organizații implicate în gestionarea crizei refugiaților. Colaborarea respectivelor structuri ar asigura o incluziune corespunzătoare atât a adulților, cât și a copiilor din Ucraina, respectând în totalitate drepturile acestora.
Reprezentanții asociațiilor prezente la eveniment au enumerat problemele întâmpinate de refugiații din această categorie socială, dar și de moldovenii cu nevoi speciale. Printre acestea se numără: lipsa accesibilității în transportul comun, în instituțiile publice, farmacii, spitale sau instituții de educație.
Galina Climov, directorul executiv al Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) a menționat că în primele zile de la izbucnirea războiului, cele 55 de organizațiile membre ale AOPD au venit cu idei de sintetizare a serviciilor și a resurselor de care dispunea fiecare. Informația a fost pusă la dispoziția celor de la Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoane persoanele cu dizabilități și celor de la Centrul unic de gestionare a situației de criză.
Galina Climov, directorul AOPD: ,,În cadrul proiectului am acordat suport în organizarea unor activități de recreere, de socializare, de vizitare a unor locuri istorice și culturale. Vreau să atrag atenția asupra unor probleme care sunt actuale pentru persoanele refugiate cu dizabilități: necesitatea dezvoltării serviciilor sociale și extinderea lor. Mai exact, servicii de sănătate, servicii sociale, dar și servicii de reabilitare și terapie. Acestea vor contribui la includerea persoanelor în comunități. Organizațiile care activează în acest domeniu reprezintă o forță și merită să fie susținute. Expertiza lor contează. Este important ca persoanele cu dizabilități și asociațiile din domeniu să asigure participarea titularilor de drepturi în toate procesele decizionale. Astfel vor răspunde anume necesităților existente.”
Ludmila Iachim, directoare executivă în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova: „Organizația noastră a pus la dispoziție transport accesibil pentru persoanele aflate în scaun cu rotile sau cu alte impedimente de deplasare. După ce îi preluam, o altă problemă identificată a fost lipsa cazării. Instituțiile publice se confruntă cu lipsa accesibilității pe segmentul de infrastructură și transport. În aceste condiții, încercam să-i cazăm în centre care sunt parțial accesibile.”
Vasile Cușcă, secretar de stat în domeniul asistență socială, Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova: „Pentru Ministerul Muncii și Protecției sociale a fost o provocare, dar ne-am mobilizat eforturile împreună cu autoritățile publice locale și chiar din primele zile, au fost organizate mai multe centre de plasament, au fost asistate mai multe persoane refugiate. Prima perioadă a tranzitat Republica Moldova peste jumătate de milion de refugiați.”
Lars Johan Lönnback, Șeful Misiunii OIM în Moldova: „Consider că eliminarea barierelor care împiedică persoanele cu diferite deficiențe să conștientizeze și să se bucure de personalitatea și capacitățile lor este o chestiune a drepturilor omului: este complexă, provocatoare, în evoluție și este vizionară. Experiența OIM în lucrul alături de autoritățile și cetățenii moldoveni va consolida și mai mult angajamentul nostru de a respecta standardele internaționale și interne complexe, oferind persoanelor cu dizabilități care fug de războiul din Ucraina și tranzitează sau rămân în Moldova: informații gratuite și referire, transport, adăpost, sănătate și servicii de suport psiho-social, asistență în numerar, precum și alte servicii de integrare socială și incluziune a refugiaților.”
Evenimentul public, la care au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, autorități guvernamentale ucrainene, autorități publice naționale, agenții de intervenție umanitară și persoane cu dizabilități refugiate, a fost organizată în cadrul programului de cooperare între Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități (EDF), Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD), Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM) și Asociația MOTIVAȚIE din Moldova.
Programul „Dizabilitate: Solidaritate. Mobilizarea OPD-urilor din Moldova și a refugiaților ucraineni cu dizabilități pentru a consolida incluziunea refugiaților cu dizabilității în răspunsul la criza refugiaților” este implementat cu sprijinul financiar al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și al Fundației Christian Blind Mission (CBM).