„Oameni care inspiră”: Istoria de succes a lui Ion Gojinevschi

„Oameni care inspiră”: Istoria de succes a lui Ion Gojinevschi

Ion Gojinevschi este unul dintre protagoniștii expoziţiei „Oameni care inspiră”. Ion este o persoană cu dizabilități intelectuale. Povestea vieţii lui a început în familie, unde a fost crescut şi educat până la vârsta de 5 ani. Pe parcursul anilor Ion a fost internat în diverse instituții rezidenţiale, printre care Casa Internat Brînzeni din raionul Edineț şi Casa Internat pentru copii cu deficiențe mintale din raionul Orhei.

Datorită suportului oferit de organizaţia Keystone Moldova, în anul 2011, împreună cu alți trei băieți, Ion a fost plasat în serviciul Locuință Protejată din oraşul Călărași. Această schimbare în viaţă, i-a adus o nouă oportunitate de dezvoltare- un loc de muncă. Ion este lucrător auxiliar la Azilul pentru persoane în vârstă și cu dizabilități din orașul Călărași deja de doi ani.

El este responsabil pentru întreţinerea curățeniei pe teritoriul şi în clădirea instituţiei. Ion are grijă de flori şi oferă suportul necesar persoanelor în etate. Angajatorul spune că este foarte mulțumit de munca lui Ion, că este un angajat responsabil și îi place să muncească. Ion munceşte pentru ca să câștige bani și să îşi realizeze visul – de a avea propria casă și o familie frumoasă.

O experiență importantă şi fericită pentru Ion este reîntâlnirea cu familia. Cu toate că fratele său lucrează peste hotare, ei ţin legătura prin telefon. Ori de câte ori fratele său revine în țară, Ion merge în vizită la el pentru câteva săptămâni şi petrece timpul cu nepoţica lui. Aceste perioade sunt o adevărată sărbătoare pentru Ion. În afară de familie, Ion are în preajmă şi prieteni: „Nu mulți, dar toți buni” după cum afirmă el.

În anul 2017, Ion a fost unul din angajații premiați la Gala RemarcAbilitatea 2017, eveniment organizat cu scopul de a promova angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. Ion are mai multe activităţi preferate, printre care: să coase încălțăminte, să îşi organizeze lucrurile şi casa, în general, să facă ordine, să se implice în diverse munci agricole şi să petreacă timpul cu prietenii săi.

Serviciul social Locuinţa protejată este un serviciu destinat persoanelor adulte cu dizabilităţi mintale uşoare care au nevoie de suport pentru a trăi independent într-o comunitate. LP este constituit de către Consiliile Raionale cu sprijinul Keystone Moldova, în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”. În LP, împreună cu Ion locuiesc încă trei tineri cu dizabilități.

„Oameni care inspiră” este o expoziție de fotografie realizată de Centrul Media pentru Tineri și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, cu susținerea financiară IM Swedish Development Partner.

Partajează