Granturi pentru tinerii NEET cu dizabilități!
Trei crescătorii de iepuri, o fermă de prepelițe și o seră cu legume – acestea sunt afacerile care urmează a fi puse pe roate în primele luni ale anului, în cinci localități din Republica Moldova. Ideile de afaceri au fost selectate din totalul dosarelor depuse în cadrul proiectului ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități”.
Comisia de evaluare a planurilor de afaceri, din care au făcut parte antreprenori, specialiști în lucru cu tinerii cu dizabilități, un reprezentant ANOFM și unul al Fundației Est-Europene, au examinat dosarele într-o ședință on-line, organizate la 24 ianuarie.
Iată cine sunt antreprenorii în devenire:
- Andrei Jeleascov, s. Victorovca, raionul Cantemir;
- Mihail Istrati, s. Ișnovăț, raionul Criuleni;
- Nicolae Cneazev, s. Zloți, raionul Cimișlia;
- Nicolae Golovatîi, com. Bubuieci, mun. Chișinău;
- Tamara Andrieș, s. Ilenuța, raionul Fălești.
În proiect, cei cinci tineri vor primi granturi de până la 2.000 de euro. Aceștia au beneficiat anterior de servicii de instruire și mentoring în elaborarea unui plan de afaceri veridic și eficient. Tinerii au învățat să identifice o idee de afacere, să managerieze resursele umane, să evalueze riscurile unui business, să îl lanseze, să îl administreze și să îl dezvolte.
Scopul proiectului este integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități, prin dezvoltare de afaceri, dar și implicarea autorităților locale și naționale. Datele arată că 48% dintre tinerii cu dizabilități din țara noastră, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, fac parte din categoria NEET (tineri care nu sunt angajați și nici nu sunt implicați în studii sau formare).
Proiectul ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene și administrat de Asociația Obștească ,,Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova”.