AOPD – raport de activitate în fața Consiliului de Administrare 

AOPD – raport de activitate în fața Consiliului de Administrare 

Ședința  Consiliului de Administrare a Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități a avut loc vineri, 10 martie. La ședință au participat cei cinci membri ai Consiliului: Lucia Gavriliță – președinta AOPD și directoare executivă a Centrului ,,Speranța”, Ludmila Malcoci – directoarea executivă a Asociației ,,Keystone Moldova”, Vitalie Meșter – director executiv al ,,Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități”, Aliona Dumitraș – directoarea executivă a Asociației ,,SOS Autism” și Victoria Secu – directoarea executivă a Asociației ,,Fiecare Contribuie Pentru Schimbare”, împreună cu echipa secretariatului AOPD.

În debutul întâlnirii, Lucia Gavrilița, președința AOPD, a vorbit despre aportul semnificativ pe care-l aduc proiectele implementate anual de AOPD. 

În cadrul ședinței au fost prezentate cele mai semnificative rezultate obținute de AOPD în cadrul proiectelor implementate pe parcursul anului 2022. Acestea s-au axat pe diverse aspecte, toate însă au avut un obiectiv comun – îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Așadar, în lista de realizări se numără: 

  1. Au fost întocmite trei rapoarte de monitorizare a politicilor publice în baza cărora organizațiile membre ale AOPD au inițiat acțiuni de pledoarie pentru îmbunătățirea gradului de implementare a respectivelor politici. 
  2. Au fost abordate problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități: asigurarea transparenței listelor de așteptare și bugetarea resurselor pentru intervenții de ortoplastie și cataractă; alocarea resurselor financiare suficiente pentru copiii aflați în îngrijirea asistenților parentali; colaborarea cu membrii Consiliului pentru egalitate în scopul stabilirii discriminării în procesul de oferire a prestației în schimbul asistenței personale.
  3. Au fost  avizate 13 documente de politici. 
  4. AOPD a contribuit la reanimarea Consiliului Național pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, iar membrii AOPD s-au implicat în activitățile tuturor grupurilor tematice organizate în cadrul Consiliului. 
  5. AOPD a desfășurat activități de informare a studenților de la Facultățile de Jurnalism, referitor la comunicarea cu și despre persoane cu dizabilități, bazată pe demnitate și drepturile omului. 
  6. Membrii AOPD au beneficiat de ateliere de informative privind managementul riscurilor în situații de criză, servicii sociale inovative și ateliere de schimb de experiențe. 
  7.  Au fost organizate activități publice, evenimente și ședințe cu autoritățile locale,  întocmite scrisorilor de poziție în vederea întreprinderii măsurilor de suport pentru persoanele refugiate cu dizabilități. 
  8. A fost extins serviciul,,Echipă Mobilă” pentru copiii cu dizabilități din mun. Chișinău.
  9. Au fost capacitate organizațiile persoanelor cu dizabilități privind management de proiecte și dotate cu echipament de oficiu.
  10. Am instruit și alocat suport pentru cinci tineri cu dizabilități din categoria NEET, în procesul de inițiere a proiectelor generatoare de venit.

Un alt subiect prezentat de Galina Climov a fost agenda pentru 2023. Aici se include continuarea proiectelor deja demarate, dar și programe noi. În acest context, urmărește pagina de Facebook AOPD pentru a fi la curent cu activitățile Alianței. 

La sfârșitul lunii martie, AOPD urmează să organizeze Adunarea Generală a Membrilor. 

 

 

Partajează