AOPD la forumului Moldova Internet Governance 2023
Galina Climov, directoarea Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități (AOPD), este printre speakerii forumului Moldova Internet Governance 2023. În prima zi a evenimentului, Galina Climov a prezentat situația privind accesibilitatea spațiului informațional electronic de către persoanele cu dizabilități.
Directoarea AOPD s-a referit la cadrul legal național care reglementează acest segment, cum ar fi: Convenția ONU privind persoanele cu dizabilități/Legea 166 din 2010; Strategia de transformare digitală pentru anii 2023-2030; Legea 60 din 212 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
În discursul său, Galina Climov a relatat despre experiența Alianței și a organizațiilor membre dobândită în perioada pandemiei COVID-19 și a crizei umanitare, urmate izbucnirii războiului din Ucraina. Mai exact, este vorba de telemedica – consultații medicale online; servicii educaționale de învățare la distanță; servicii informaționale în situații de criză – platforme informaționale și aplicații QR.
Pornind de la experiența avută, Galina Climov a explicat care sunt problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în accesarea spațiului digital:
- Posibilități economice scăzute pentru achiziționarea echipamentului tehnic necesar accesării spațiului digital sau pentru plata serviciilor de interne;
- Persoane cu dizabilități cu aptitudini scăzute în utilizarea echipamentului;
- Conținutul publicat pe online este dificil și greu de asimilat de comunitatea persoanelor cu dizabilități;
- Paginile online nu includ instrumente de adaptare în funcție de dificultățile persoanelor cu dizabilități.
După enumerarea impedimentelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități în lumea digitală, Galina Climov a vorbit și despre soluțiile practice, capabile să diminueze din lacune.
Astfel, au fost propune următoarele recomandări:
- Elaborarea standardelor naționale privind condițiile de accesibilitate a informației;
- Alocarea resurselor financiare, necesare pentru accesibilizarea spațiilor informaționale;
- Informarea dezvoltatorilor de servicii digitale;
- Implicarea persoanelor cu dizabilități în procesul de testare a spațiilor, produselor digitale, serviciilor create, pentru asigurarea funcționalității eficiente.
Forumul de guvernanță a internetului (IGF) ESTE o inițiativă globală sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu ideea de a reuni toate părțile interesate pentru a participa în mod egal la discuții și probleme relevante guvernanței Internetului. Inițiativa a fost creată în 2006 la „Summitul mondial privind societatea informațională” (WSIS) din Tunisia, la decizia secretarului general al ONU. La Chișinău acesta este organizat în perioada 27-28 aprilie, în blocul B al ASEM.