AOPD a încheiat cu succes proiectul „OPD mai puternice pentru o mișcare rezistentă a persoanelor cu dizabilități” – ședința de totalizare
Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) a încheiat cu succes Proiectul „OPD mai puternice pentru o mișcare rezistentă a persoanelor cu dizabilități și un răspuns umanitar incluziv”. Rezultatele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de totalizare, care a reunit reprezentanți ai organizațiilor membre, beneficiari și parteneri.
Proiectul, derulat pe parcursul unui an, a vizat trei obiective principale: advocacy pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, răspuns umanitar la criza refugiaților din Ucraina și consolidarea capacităților organizațiilor membre pentru a deveni mai reziliente.
Cu un buget de 150.000 EUR, proiectul a susținut activități diverse, jumătate din fonduri fiind alocate pentru sprijin direct copiilor cu TSA și persoanelor cu dizabilități de vedere.
Sprijin pentru persoanele cu dizabilități de vedere
Activitățile desfășurate în parteneriat cu AO Low Vision au contribuit la îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități de vedere la echipamente asistive. Consultațiile oftalmologice oferite au sprijinit diagnosticarea și tratamentul persoanelor cu dizabilități de vedere din diferite regiuni ale țării. Tatiana Ghidirimschi, reprezentanta Low Vision, a subliniat importanța echipamentelor asistive achiziționate: „Aceste dispozitive facilitează accesul la informație și activitățile zilnice, oferind beneficiarilor o mai bună integrare în comunitate.”
Printre rezultatele parteneriatului se numără și achiziționarea unor echipamente moderne, precum sisteme televizate cu circuit închis, lupe și un autorefractometru pentru îmbunătățirea screeningului oftalmologic. În total, 83 localnici și 112 refugiați ucraineni au beneficiat de consultații gratuite.
Sprijin pentru copiii cu TSA
Datorită sprijinului primit în cadrul acestui proiect, AO Sos Autism a oferit terapie gratuită pentru 42 de copii cu TSA, dintre care 11 refugiați ucraineni și 31 din familii din Republica Moldova. De asemenea, 6 părinți au fost instruiți în tehnici de terapie ABA, iar pentru pentru 57, inclusiv 18 refugiate au fost organizate grupuri de sprijin psihologic. „Acest proiect a adus schimbări semnificative pentru familiile copiilor cu TSA, oferind resurse și sprijin valoros”, a declarat Aliona Dumitraș, reprezentanta organizației Sos Autism.
Două noi organizații ce promovează o societate incluzivă
Un alt rezultat important, menționat în cadrul evenimentului, a fost înființarea a două organizații ale societății civile: AO Inclusiv EU și AO Depășim Prejudecăți. Sub îndrumarea mentorilor, fondatorii acestora au beneficiat de asistență pentru stabilirea misiunii și obiectivelor, dezvoltarea statutului și înregistrarea oficială. Mariana Țîbuleac, fondatoarea AO „Depășim Prejudecăți”, a declarat că „Mi-aș dori ca prin activitatea organizației mele să sprijin persoanele cu dizabilități să devină mai vocale și încrezătoare în capacitățile lor.”
„Suntem bucuroși să vedem cum aceste inițiative au adus beneficii reale în viețile a zeci sau chiar sute de persoane din comunitate. Istoriile de succes ale beneficiarilor reflectă impactul profund al eforturilor noastre comune”, a declarat Alina Prodan, coordonatoarea proiectului.
Evenimentul de totalizare a oferit oportunitatea de a discuta direcții noi pentru dezvoltarea mișcării persoanelor cu dizabilități. Participanții au subliniat importanța continuării inițiativelor care promovează incluziunea și drepturile acestei comunități.
Proiectul face parte din Programul „Stronger OPDs for a resilient disability movement and inclusive humanitarian response”, implementat de European Disability Forum (EDF) cu sprijinul Christian Blind Mission (CBM).