Accesibilitatea clădirilor publice din raionul Cahul va fi evaluată grație unui proiect finanțat de UE și Fundația Konrad Adenauer
Accesibilitatea clădirilor publice din raionul Cahul va fi evaluată grație unui proiect finanțat de UE și Fundația Konrad Adenauer. În cadrul acestui proiect, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) împreună cu partenerii locali va evalua gradul de accesibilitate al instituțiilor de menire publică din raion, va analiza bugetele locale pentru a identifica resursele financiare pentru asigurarea accesibilității și va instrui grupuri de mobilizare locală privind evaluarea condițiilor și transparența procesului decizional. În acest sens, AOPD a semnat marți, 11 februarie, un acord de colaborare cu Consiliul Raional Cahul și Asociația Obștească „AZI”.
Potrivit managerului de proiect, Alina Prodan, unul din beneficiile proiectului este consolidarea societății civile cu administrația publică locală în promovarea incluziuni sociale a persoanelor cu dizabilități. „În 2017, în raionul Cahul erau în jur de 3.744 de persoane cu dizabilități. Consider că acest fapt este un argument necesar pentru a asigura accesibilitatea instituțiilor din raion. Dacă nu avem o bază de date statistice cu privire la numărul de clădiri accesibile nu putem să planificăm strategiile locale”, a spus Alina Prodan.
Printre acțiunile planificate ale proiectului sunt efectuarea auditului clădirilor din toate localitățile raionului Cahul, câte patru obiecte din fiecare localitate. Ulterior se va elabora un studiu de evaluare a acesibilității la nivel de raion și se va evalua bugetul raional pentru a identifica daca există sau nu fonduri prevăzute pentru asigurarea accesibilității.
„A doua etapă a proiectului va fi constituirea și instruirea grupurilor de mobilizare locală privind evaluarea condițiilor de accesibilitate. Aceste grupuri vor fi instruite care sunt normativele în construcție, cum trebuie să arate o clădire accesibilă, care sunt parametrii de evaluare etc. De asemenea, în două raioane din cele trei incluse în proiect, vor fi create Consilii consultative pentru accesibilitate pe lângă Consiliul raional”, a mai menționat managerul de proiect.
„Trebuie să învățăm primarii să-și planifice banii, să prioritizeze această problemă, pentru că în fiecare localitate, dacă nu există o persoană cu dizabilități fizice, cu siguranță sunt mămici cu cărucioare, cu siguranță sunt bătrâni etc.”, a adăugat directorul executiv al Asociației „AZI”, Tatiana Seredenco.
Scopul proiectului „Accesibilitatea o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități” este de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local în Republica Moldova.
Proiectul este implementat de AOPD, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, implementat de Asociația pentru Politica Externă APE, Asociația ADEPT, Expert-Grup și Asociația Obștească Centrul European PROEUROPA.MD.