A crescut numărul intervențiilor de protezare a șoldului și genunchiului

A crescut numărul intervențiilor de protezare a șoldului și genunchiului

Numărul beneficiarilor de operații de protezare a genunchiului și a șoldului a crescut cu aproape 10% în 2022, față de anul precedent. Informația a fost anunțată de reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Mai exact, în 2022 au fost efectuate circa 3.770 de intervenții, adică cu aproape 300 mai multe comparativ cu 2021. De intervențiile respective beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate, care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

Pe parcursul anului 2022, Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la problemele pacienților care necesită operații de artroplastie de șold, genunchi, umăr și cataractă. Printre lacunele identificate, Alianța noastră a semnalat lipsa mecanismului de monitorizare a persoanelor care necesită operații, la nivel local, dar și perioada îndelungată de aflare în lista de așteptare (trei ani sau mai mult).
La mijlocul lunii martie, AOPD a expediat reprezentanților CNAM și Ministerului Sănătății al Republicii Moldova o serie de recomandări pentru îmbunătățirea Regulamentului cu privire la modul de gestionare și actualizare a Listelor de așteptare pentru tratament în cadrul programelor de activitate spitalicească „Protezarea aparatului locomotor” și „Tratament operator pentru cataractă” (Avizul aici: https://bit.ly/3Z0ZbbP). Regulamentul, elaborat de CNAM, a fost supus consultărilor publice.

Această acțiune este realizată de AOPD în cadrul proiectului ,,Cetățeni activi, comunități prospere – faza II”, implementat cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

Imagine simbol.

Partajează