3 decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

3 decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată, anual, la 3 decembrie, are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru persoanele cu dizabilități.

În 2021, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”. Anul acesta, se va discuta despre provocările, barierele şi oportunităţile pentru persoanele care trăiesc cu dizabilităţi, în contextul unei pandemii globale. Din martie 2020, fiecare persoană de pe pământ a fost afectată de schimbări politice, sociale şi economice drastice ca urmare a pandemiei COVID-19.

Persoanele cu dizabilităţi din lume sunt printre cele mai afectate de COVID-19. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Keystone Moldova și AOPD, printre cele mai mari dificultăți cu care s-au confruntat persoanele cu dizabilități pe timp de pandemie au fost: accesarea transportului public – 76%, frica, izolarea – 73%, accesarea serviciilor medicale – 68%, reducerea/pierderea veniturilor – 64% și accesarea serviciilor sociale – 60%.

Vezi mai multe studii și cercetări realizate de AOPD

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea persoanelor cu dizabilități la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

Potrivit statisticilor, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 180 de mii de persoane cu dizabilități.

Partajează