Lilia Puzderi: Lipsa incluziunii și acceptării din partea societății este o barieră în calea incluziunii persoanelor cu dizabilități
Lilia este una dintre cele patru femei cu dizabilități din Republica Moldova care au funcția de consilieră în administrația publică locală.
Lilia Puzderi are 46 de ani. S-a născut în Hâncești, dar de 15 ani, satul Borogani din raionul Leova i-a devenit a doua casă și locul din care schimbă Moldova în bine.
Lilia este una dintre cele patru femei cu dizabilități din Republica Moldova care au funcția de consilieră în administrația publică locală. Dacă în copilărie și adolescență se confrunta cu discriminare și marginalizare, astăzi este convinsă că dizabilitatea nu este o barieră în calea realizării aspirațiilor personale. În opinia ei, societatea în care trăim poate deveni deschisă diversității și mai incluzivă, dacă vede exemple pozitive ale persoanelor cu dizabilități implicate și care participă în procesul decizional, precum este ea.
Lipsa acceptării din partea societății este o barieră în calea incluziunii persoanelor cu dizabilitati
Lilia s-a născut într-o familie de bucătari de la Hâncești. Ca urmare a unei traume primite la naștere, este o persoană cu dizabilitate locomotorie. Cu o voce blândă și cu multă împăcare, semn că a explicat de mii de ori acest mesaj, își descrie experiența din copilărie: „Am paralizie cerebrală infantilă cu parapareză. Când eram copil, cel mai complicat era să explic că nu e ceva ce se molipsește, că mă pot juca cu ceilalți copii fără să le fac vreun rău. Uneori, aveam impresia, totuși, că și părinții mei se simțeau jenați că trebuie să le explice multora „ce e cu Lilia”, mărturisește protagonista emoționată.
Angajarea în câmpul muncii îți dă încredere și curaj
La vârsta de 24 de ani, a obținut primul loc de muncă, iar această etapă din viață i-a oferit multă încredere în abilitățile sale și curajul de a visa. A urmat apoi un alt loc de muncă, la Centrul medicilor de familie, pe post de operatoare. Concomitent, devenise membra Asociației „Pro Tineret” din fostul județ Lăpușna.
„Și astăzi fac parte din asociație. Dacă la început cu greu încurajam persoanele cu dizabilități să-și scoată în evidențătalentele și abilitățile, cred că lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimii zece ani”, mărturisește cu entuziasm Lilia.
Acum 15 ani Lilia a venit pentru prima dată în Borogani, Leova. Satul i-a devenit a doua casă și locul din care schimbă Moldova în bine.
Când a împlinit 30 de ani, Lilia l-a cunoscut pe soțul ei, Alexandru, s-au căsătorit și s-au stabilit cu traiul în satul Borogani. Alexandru avea un mic atelier de cizmărie, iar Lilia s-a angajat pe post de asistentă socială la primăria din localitate.
„Am depus dosarul pentru această funcție și am fost acceptată. Cred că borogănenii m-au primit de la început cu multă bunăvoință”, remarcă Lilia.
Făcea vizite la domiciliu și depunea efort să soluționeze diferite probleme cu care se confruntau consătenii.
În 2019, a devenit consilieră locală, iar această funcție, pe care o are și în prezent, fiind deja la al doilea mandat, este un prilej de a schimba spre bine lucrurile în sat, dar și la nivel raional, uneori.
„Atunci când am fost propusă la primul mandat de consilieră, aveam o mare frică. Era o responsabilitate uriașă, mi-era frică să nu dezamăgesc, sau că mă voi confrunta cu reticență din partea oamenilor, nefiind din localitate și fiind o persoană cu dizabilitate. Dar toți din jur m-au încurajat.” a menționat Lilia.
Lilia este convinsă că formările de care a beneficiat în tot acest timp în domeniul implicării civice, incluziunii, accesibilității, egalității de gen, drepturilor omului i-au consolidat abilitățile de a atrage investiții în sat și au ajutat-o să demonstreze că persoanele cu dizabilități sunt la fel de competente, iar comunitatea are doar de câștigat implicându-le în procesele decizionale și opiniile acestora sunt luate în considerare.