Acesibilitate și incluziune pentru persoanele cu dizabilități: Planul urbanistic din zona străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică include recomandările AOPD

Acesibilitate și incluziune pentru persoanele cu dizabilități: Planul urbanistic din zona străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică include recomandările AOPD

Pe  data de 17 iulie 2024 a fost anunțată consultarea publică pentru documentația de urbanism destinată inițierii unui nou plan urbanistic zonal (PUZ) pentru zona cuprinsă între perimetrul străzilor Sarmizegetusa, Burebista, Grădina Botanică, Cetatea Albă și Pădurii din municipiul Chișinău. Aceasta va include un ansamblu rezidențial complementat cu facilități comerciale, sociale și recreative.

Pentru a asigura că proiectarea și dezvoltarea comunitară și socială din zona cuprinsă în studiu respectă standardele legale, Alianța Organizațiilor pentru persoanele cu dizabilități (AOPD) a considerat că este necesar ca studiul de justificare să fie completat cu reglementări suplimentare privind accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități.

Astfel, am expediat o notă de poziție către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a Consiliului municipal Chișinău, în care am inclus o listă de reglementări ce au fost aprobate de către autoritate.

Reglementări recomandate de AOPD pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități

  • Proiectare în baza unui design universal: Spațiile vor fi proiectate conform principiilor designului universal, ce permit utilizarea de către toate persoanele, fără adaptări speciale.
  • Acces neîngrădit persoanelor cu dizabilități: Zonele publice și intersecțiile vor fi amenajate astfel încât să fie accesibile persoanelor cu dizabilități, inclusiv prin adaptarea trecerilor de pietoni și a semnalizării sonore și vizuale.
  • Crearea condițiilor de acces în parcări: Se vor rezerva locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, conform normelor în vigoare, în apropierea clădirilor de utilitate publică și a celor comerciale.
  • Acces fără obstacole în clădiri: Se vor elimina denivelările de pe trotuare, vor fi instalate trasee tactile și indicatoare pentru orientare, iar rampelor de acces vor respecta standardele legale.
  • Transport și taxiuri: Va fi asigurat accesul liber pentru mașinile conduse de persoane cu dizabilități și pentru serviciile de taxi care transportă aceste persoane.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a garanta că noua zonă rezidențială să fie inclusivă și accesibilă tuturor locuitorilor, conform Legii nr. 835/1996 privind urbanismul și amenajarea teritoriului.

Persoanele cu dizabilități au dreptul la acces neîngrădit, de rând cu ceilalți membri ai societății, la infrastructură pentru favorizarea vieții sociale și culturale. Reglementările specificate în cadrul Planului urbanistic zonal și aprobate de către Administrația publică locală, vor fi transpuse în Certificatele de urbanism pentru proiectarea obiectivelor și amenajărilor pe terenurile incluse în zona de studiu.

Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a Consiliului municipal Chișinău ne asigură că documentele avizate vor include capitole separate pentru persoanele cu dizabilități.

Partajează