Zero parcări destinate persoanelor cu dizabilități la Fălești. AOPD organizează acțiuni de advocacy în acest sens

Zero parcări destinate persoanelor cu dizabilități la Fălești. AOPD organizează acțiuni de advocacy în acest sens

Nicio parcare publică din orașul Fălești nu are prevăzute locuri pentru automobilele care aparțin sau care transportă persoane cu dizabilități. Situația a fost comunicată Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități de către comunitatea celor cu dizabilități din raionul Fălești. Asemenea parcări speciale lipsesc la primărie, policlinică, piață, supermarketuri, centre comerciale – obiective strategice din oraș. Deținătorii de automobile cu probleme de deplasare sau cei care transportă pasageri  cu dizabilități, sunt nevoiți să parcheze la mare distanță față de destinație. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care spațiile de parcare din imediată apropiere sunt ocupate.

În Republica Moldova sunt în vigoare o serie de prevederi legislative fundamentale, care obligă autoritățile responsabile să asigure locuri de parcare și condiții de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități (Legea nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, precum și Convenția ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități).

AOPD, într-un demers scris, a cerut administrației primăriei Fălești, informații cu privire la acțiunile și resursele planificate pentru asigurarea condițiilor de accesibilitate în anul 2023. În scrisoare am mai cerut: ,,Rugăm să ne comunicați dacă agenții economici locali au fost sesizați despre obligativitatea de a asigura locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități. AOPD își manifestă deschiderea pentru colaborare și suport în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Mizăm pe un dialog constructiv în vederea implementării cadrului legal și accesibilizării infrastructurii sociale.”

În baza acestei probleme, AOPD realizează acțiuni de advocacy pentru soluționarea remedierea situației. Activitatea are loc în cadrul proiectului ,,Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, implementat cu suportul Fundației Est-Europeană / East Europe Foundation – Moldova din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Partajează