Seminar pentru avocații și parajuriștii din țară – „Asigurarea drepturilor persoanelor refugiate cu dizabilități în gestionarea răspunsului de criză umanitară”

Seminar pentru avocații și parajuriștii din țară – „Asigurarea drepturilor persoanelor refugiate cu dizabilități în gestionarea răspunsului de criză umanitară”

Cunoașterea tehnicilor de comunicare, spectrului de probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, sistemului de servicii și organizații implicate în suportul persoanelor refugiate cu dizabilități, asigurarea reprezentării legale eficiente, protejarea drepturilor și intereselor persoanelor cu dizabilități, suport în luarea deciziilor, sunt câteva competențe la care a contribuit seminarul cu genericul – „Asigurarea drepturilor persoanelor refugiate cu dizabilități în gestionarea răspunsului de criză umanitară”, organizat în perioada 1-2 noiembrie, pentru avocații și parajuriștii din țară.

Agenda evenimentului a fost concepută în așa fel încât să acopere atât informații teoretice, cât și exemple practice:

  • Discriminarea și dizabilitatea, mecanisme de asigurare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.
  • Identificarea persoanelor cu dizabilități în contextul crizei refugiaților.
  • Accesul persoanelor refugiate la servicii în Republica Moldova: cadrul legal, instituții, programe, sevicii.
  • Femei și fete cu dizabilități – servicii sensibile la gen.
  • Violența bazată pe gen: identificare și suport în gestionarea situațiilor de criză.
  • Răspunsul la criza umanitară – măsuri necesare pentru un suport calitativ al persoanelor refugiate cu dizabilități.

La atelier au participat circa 30 de juriști din Chișinău, Strășeni, Leova, Criuleni, Cimișlia, Cahul, Bălți Dondușeni, Comrat, Basarabeasca, Drochia și Cantemir.

Alexandru Cebanaș este avocat în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), face parte din sistemul de asistență juridică garantată de stat, dar și mai gestionează cazuri de litigii strategice legate de persoanele cu dizabilități:

„Este un seminar foarte util pentru avocați. Personal, am dosare în apărare, inclusiv de asistență garantată de stat, unde am apărat oameni cu forme diferite de dizabilitate. În cazul lor, este necesară o abordare individuală, bazată pe criterii profesionale de lucru. Doar stăpânind aceste atitudini, te poți impune în fața organelor de drept. În caz contrar, riști să cazi în barierele și capcanele care sunt în procesul de realizare a justiție.” 

Ludmila Bîrcă, avocată din Chișinău, se regăsește în lista avocaților care oferă asistență juridică persoanelor străine:

„Consult constant surse de informare care să-mi asigure o abordare corectă și profesionistă în raport cu persoanele refugiate și cu cele cu dizabilitate. Însă, în cadrul seminarului, pe lângă partea teoretică am participat la exerciții practice. Cele din urmă îmi vor fi foarte utile în activitatea de avocată.”

Nicolae Corțac, avocat din Chișinău:

„Deși sunt chiar eu avocat cu dizabilitate locomotorie, unele recomandări de comunicare cu persoanele cu dizabilități îmi erau mai puțin cunoscute. Sper ca deprinderile dobândite să le utilizez în beneficiul  clienților mei, deoarece prestez servicii anume pentru această categorie de persoane. Recomand avocaților să fie mai ratenți în coordonarea dosarelor în care figurează clienți cu dizabilități. Ei au nevoie de înțelegere, calm și ceva mai mult timp.”

Svetlana Coltea, avocată Cahul:

„În cadrul activității de avocat îmi sunt desemnați beneficiari care sunt cu dizabilități. Este nevoie de o mai mare atenție cu aceste persoane când lucrăm, chiar când stabilim primul contact, interviul. Consider că seminarul dat mi-a fost util. Fie cunoșteam unele aspecte, fie ne-a făcut să conștientizăm cum ar trebui să ne raportăm la aceste persoane. Formatoare ne-a comunicat care este realitatea în Republica Moldova, care sunt instituțiile abilitate, care sunt formele de lucru ale acestor instituții. Ar fi minunat dacă un așa seminar s-ar organiza la Cahul, pentru toți colegii mei.”

Ciclul de instruiri face parte din programul „Mainstreaming a disability inclusive humanitarian response to the Ukrainian refugee crisis”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (UNPRPD), implementat de UNFPA Moldova și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova.

Partajează