AOPD la întâlnire cu premierul desemnat, Dorin Recean

AOPD la întâlnire cu premierul desemnat, Dorin Recean

,,Dacă vrem ca persoanele cu dizabilități să fie active și contribuabile, trebuie să atragem atenție sporită domeniului protecției sociale a persoanelor cu dizabilități, care până în prezent este grupul cel mai vulnerabil și subreprezentat în țară. Protecția socială trebuie să asigure servicii sustenabile, durabile, care sprijină traiul în comunitate a persoanelor cu dizabilități, accesul la toate serviciile publice și o viață decentă, bazată pe drepturile omului. Cu regret, în momentul de față, avem un număr mare de persoane cu dizabilități care supraviețuiesc doar din prestații și din pensia de dizabilitate. Acești bani nu acoperă nici 50% din minimul lor de existență.  Având în vedere principiul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă,  Agenda 2030, de a nu lasă pe nimeni în urmă, cele menționate sunt  o prioritate pentru reformele de avansare în procesul de integrare europeană.– acesta este mesajul comunicat de Galina Climov, directoarea executivă a Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități (AOPD), în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul desemnat, Dorin Recean. Ședința a avut loc în clădirea Parlamentului, iar la ea au participat reprezentanții organizațiilor neguvernamentale incluse în Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

În discursul de început, Dorin Recean, premierul desemnat, a menționat că: ,,Obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat ne dă oportunitatea de a transforma instituțiile, economia și infrastructura. Societatea civilă are un rol crucial în monitorizarea, consultarea și, inclusiv, implementarea proiectelor de transformare a țării.”

În cadrul ședinței participanții (membrii Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic) au  menționat probleme legate de asigurarea transparenței procesului decizional de toate structurile statele, care trebuie să respecte cadrul legal național și să asigurare participarea societății civile în acest proces.

Au fost discutate probleme legate de  situația de pe piața muncii. Cei prezenți au declarat că oferta de angajare nu este valorificată. Mai exact, ar fi necesară creare unui sistem online, în care oferta să se întâlnească cu cererea de angajare. Deși ANOFM are oportunități de muncă, ele nu pot fi găsite și online.

,,În țară nu este o instituție care să reglementeze piața muncii, aceasta este prima problemă. Trebuie să avem o viziune clară pe acest domeniu, la moment ea lipsește.”, a replicat premierul desemnat, Dorin Recean.

Drepturile copilului, trebuie să fie o prioritate pentru agenda de guvernare, pentru că copii sunt viitorul acestei țări astfel este important de investit în protecția socială a copiilor și familiei, a declarat, Daniela Mămăligă, președinta Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei.

Domeniul educației a fost o altă direcție abordată la masa de discuții. Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, a precizat că reformele puse deja pe roate, care au fost bine gândite, trebuie să fie continuate. ,,Educația este un domeniu foarte important, însă la fel ca și domeniul sănătății, este pus de multe ori pe plan secund. Situația este tristă la educație. Reformele la acest compartiment, mai ales reforma pe educația pedagogică necesită a fi impulsionate.”, a fost de părere Petru Culeac.

Membrii organizațiilor neguvernamentale incluse în Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au cerut din partea noului Guvern mai multă deschidere și transparență în raport cu societatea civilă.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente a declarat că precedentului Guvern, dar și altor cabinete, le-ar fi lipsit campaniile de informare adresate populației, în care să se promoveze beneficiile integrării UE. ,,Trebuie să avem o percepție mai bună pentru tot ce înseamnă UE. Această campanie de informare ar putea servi drept antidot în raport cu manipularea informațională din direcția Rusiei, mai ales în contextul războiului din Ucraina.”

,,Vreau să conving Parlamentul să aloce mai bani anume pentru comunicare. Cu o condiție, să fie făcută o diferență clară, să nu se catalogheze această promovare în favoarea partidului de la guvernare.”, a răspuns Recean.

Cele două părți au convenit că vor menține dialogul dintre societatea civilă și Guvern prin intermediul unor ședințe organizate bilunar.

 

 

 

 

 

Partajează